Esztergomi Vár és Vármúzeum a Várhegyen

Az Esztergomi vár egész évben nyitva áll a látogatók előtt különböző kiállításokkal és változatos programokkal.

A vár építése Géza fejedelem nevéhez fűződik, aki a X. század utolsó harmadában kezdte meg a munkálatokat. Fiát, István királyt már az itt álló templomban koronázták meg. István folytatta a munkálatokat, melyet apja megkezdett s ennek következményeképpen Esztergom a Magyar Királyság egyik központjává vált.

Az évek során így épült meg a Szent Adalbert Székesegyház, Géza nevelőjének - Szent Adalbertnek- tiszteletére.

Az Esztergomi várban található lakóépületek zöme az Árpád-házi III. Béla király nevéhez fűződnek.

1241-1242 közötti időszakban került először komolyabb megmérettetés alá a vár, amikor a tatárjárás során megpróbálták bevenni, sikertelenül. A királyi városrészt ugyan feldúlták, de a kőből épült várral nem tudtak mit kezdeni.
A XIII. század második felétől az egész várhegy az esztergomi érsek uralkodása alá került, aki az uralkodóval is összezörrent, minek következményeképpen a XIV. század elején először Csák Máté támadta az érsekség területeit, majd a cseh származású Vencel király elfoglalta.

Esztergom és az Esztergomi vár virágzása Károly Róbert uralkodása (1308-1342) alatt indult meg, melyet Vitéz János érseksége teljesített be, megépítve a folyó felőli oldalon az ebédlőpalotát és a függőkertet, melynek maradványai még ma is jól láthatóak.
1543-ban I. Szulejmán szultán serege támadta meg és foglalta el a várat. Uralkodása alatt folyamatosan pusztította le a vallásához nem kötődő épületrészeket. Az Esztergomi vár tulajdona ezután pattogott a Habsburg- és az Oszmán Birodalom között, hol az egyik, hol a másik foglalta el.

1683 őszén szerezte vissza végleg a várat a törököktől Sobieski János lengyel király.

Az utolsó hadjárat a vár ellen a kuruc szabadságharcban történt, amikor II. Rákóczi Ferenc vezetésével egy kis időre a felkelők kezére került.

1869-ben elkészült a régi templom helyén klasszicista stílusban az óriási méretű Bazilika. Előtte a vár védelmi rendszereit fokozatosan lebontották.

1930-ban megkezdődött az egykoron királyi székhelyként szolgáló vár történelmi feltárása

2000-ben kezdődtek meg a vár felújításának munkálatai, újjáépítettek épületeket, feltárták és felújították a freskókat.

2008-ban épült egy új torony. A Fehér-toronynak nevezett új épületrészt 2009. május 13-án adták át. A torony egyik célja, hogy a vármúzeumban talált Sandro-Botticelli freskót és a Vitéz János studiolóját védje a beázástól.

Az Esztergomi várban további felújítások várhatóak a Nemzeti Várprogram keretein belül.

Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 1.
Nyitva tartás:

  • November 1 – március 31: 10:00 - 16:00
  • Április 1 – október 31: 10:00 – 18:00
  • Hétfőn: ZÁRVA

Tel: +36-33-415-986

Kérd ajánlatunkat
írj nekünk!


Munkaidőben 3 órán belül, munkaidőn kívül a következő munkanap visszahívunk.A *-gal jelölt mezőket mindenképp tölts ki. Adataid bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.
© Zebegényi Apartman 2017