Királyrét kisvasút

Királyréti Erdei Vasút, az egyik legrégebbi magyar erdei vasút

A királyréti kisvasút egy több, mint 200 km-es régi erdei vasútvonal megmaradt részlete.
A vasútvonal Dunapartot köti össze Szokolyán keresztül Királyréttel. A kisvasút többnyire a Morgó patak völgyében halad, ami egyébként a Börzsöny legnagyobb medencéinek vizeit összegyűjtő patak.
Királyrét majdnem a hegység közepe, innen indulnak a legszebb túrák.

A kisvasút története 1893-ban kezdett íródni. Ekkor építtette egy akkor porosz születésű földbirtokos, gróf Franken-Siersttorpff Henrik, hogy gazdaságosabban tudjon fát szállítani a 4.000 hektáros erdőbirtokából.

1912-ben kezdték tovább fejleszteni a vasutat és a vonalat, mert az erdészeten kívül, már bányászathoz is használni kezdték a kisvasutat. Az ezt követő négy év volt a vasút fénykora.
1941-ig dübörgött a vasút, majd a bányák kimerültek és a kisvasutat már csak fa szállítására használták.

Ez után kezdődött – de még nem hivatalosan – a személyszállítás, majd 1954. május 26-án végre menetrend szerinti vasút suhogott a pályákon.

A Királyréti Kisvasút megközelítése Zebegényből

A Királyréti Kisvasútra a kismarosi állomáson tudunk felszállni, ami Zebegényből akár autóval, akár biciklivel gyorsan és egyszerűen megközelíthető. A 12 –es úton, vagy a 6-os bicikli úton haladva Verőce irányába, kb. 15 km.

Kérd ajánlatunkat
írj nekünk!


Munkaidőben 3 órán belül, munkaidőn kívül a következő munkanap visszahívunk.A *-gal jelölt mezőket mindenképp tölts ki. Adataid bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.
© Zebegényi Apartman 2017