Visegrádi Fellegvár

Ismeri a Visegrádi vár történetét?

A Visegrádi Fellegvár története el sem kezdődhetett volna, ha IV. Béla király felesége nem lett volna meglehetősen jómódú. Ugyanis akkori királyunk 1250 – 1260 között építette a visegrádi kettős várrendszert Mária királyné hozományából. Méretét tekintve meglehetősen szerény volt, a mostani kialakításhoz képest. Mindössze egy lakópalotából, 2 toronyból, valamint az erődítésfalakból állt.
Későbbi utódja Károly Róbert király bővítette a várat, aki egyben fővárost is csinált Visegrádból.

Luxemburgi Zsigmond volt a következő király, akinek már egyéb fontos fejlesztések is az eszébe jutottak, így az ő idejében készült el valószínűleg az asszonyház is.
Egy völgyzáró fallal kötötték össze az Alsóvárat és a Fellegvárat. A völgyzáró falat egészen a Duna partjáig építették, ahol egy Őrtorony is felállításra került.

A következő említésre méltó uralkodó, aki hatalmas felújításokat végzett a váron, nem más, mint Mátyás király.
A Szent Koronát több alkalommal is a Visegrádi Fellegvárban őrizték.

A vár a török időkben felváltva török, majd magyar kézre került, melynek a vége az lett, hogy a Fellegvár katonai célra alkalmatlanná vált, szinte teljesen lepusztult Visegrád városával együtt.
1870-ben kezdték újra felújítgatni a várat, mely a mai napig folyamatosan tart.

Kiállítások a várban:

  • Szent korona kiállítás
  • A vár történeti kiállítása
  • Rekonstruált makett erődrendszer
  • Panoptikum
  • Vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítás

Megközelítés Zebegényből

Zebegényből a Visegrádi Fellegvár könnyedén megközelíthető. A 12-es úton Nagymaros felé haladva, a nagymarosi komppal csak át kell kelni a Dunán, és máris Visegrádon vagyunk.

  • Cím: 2025. Visegrád, Várhegy,
  • Telefonszám: +36 (26) 398 101
  • Nyitva tartás: Általában 9:00 – 18:00 között fogadja a látogatókat, de a pontos nyitvatartásról érdeklődj a Visegrádi Fellegvár elérhetőségein!

Kérd ajánlatunkat
írj nekünk!


Munkaidőben 3 órán belül, munkaidőn kívül a következő munkanap visszahívunk.A *-gal jelölt mezőket mindenképp tölts ki. Adataid bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.
© Zebegényi Apartman 2017